FORÅRSUDSALG - Spar op til 50% LIGE NU

Hvordan produceres merino lammeskind? - Nordicsheep.dk

Hvordan produceres merino lammeskind?

Vi elsker lammeskind og alle de gode kvaliteter de bringer med sig. Særligt er vi helt vilde med den naturlighed og de bæredygtige egenskaber vores lammeskind indeholder. De lammeskind vi sælger hos Nordic Sheep er nemlig alle rester fra kødindustrien.

Dette betyder, at der i produktionen af kød i hele verden, naturligvis er en masse skind, der er til overs. Disse skind skal selvfølgelig ikke smides ud. Vi skal i hvert fald ikke bruge ressourcer på at destruere dem. I stedet for synes vi, at det er meget bedre, både for os og naturen, at opkøbe disse rester fra produktionen og behandle skindene, så de kan bruges til noget.

Men hvordan behandler I så skindene, efter de kommer direkte fra kødproduktionen?

Når skindene er udvalgt blandt resterne fra de forskellige kødproduktioner rundt omkring i verden, går de igennem en proces, der hedder Garvning.

Vores merino lammeskind bliver garvet i Kina - og heldigvis for det! Vores andre skind, som fx de islandske skind, bliver garvet i Polen. Fremgangsmåden er den samme, men i denne blog tager vi dig med i processen hos de kinesiske eksperter!

Her bliver skindene garvet under meget streng kontrol. Kina er pionerer indenfor produktion og forarbejdning af lammeskind og de går ikke på kompromis med processen, når det kommer til kvaliteten af garvningen, brugen af kemikalier, arbejdsforhold og miljøpåvirkning. Et lammeskind, der er garvet i Kina, er dermed med garanti et produkt, man med god samvittighed kan nyde derhjemme. 

garvning af lammeskind

Udover at vores lammeskind er garvet i Kina, foretager vi selv tests af de lammeskind, vi får hjem i forhold til EU’s regler om kemikalieindhold, og vi kan hver gang konkludere, at skindene er langt under EU grænseværdierne, da alle test viser ’Non Detected’ – altså at der ingen kemikalier er på skindene. I denne test bliver der testet for flere hundrede forskellige kemikalier.

Når et skind bliver garvet, betyder det, at man fjerner alle rester fra slagtningen, så skindsiden bliver helt ren og derefter behandler skindet, så det bliver til det bløde og flotte lammeskind, vi alle kender.

Vi vil nu tage dig med i processen bag denne garvning, så du får et indblik i, hvordan dit lammeskind er behandlet, inden det lander i din stue:

 1. Inden lammeskindene kommer til Kina, hvor de skal garves, bliver de sat i blød i salt (Natriumklorid – det samme som det du drysser på dit kogte æg lørdag morgen) som nedbryder de biologiske organismer, der sidder på skindet, så det ikke rådner.

 2. Efter rejsen til Kina er lammeskindene ofte helt tørre på grund af saltene og det varme klima. Man lægger derfor skindene i lunt sæbevand. Dette sæbevand er uden kemikalier, og blot sæbevand ligesom det vi bruger i vores badekar derhjemme.

 3. Når skindene har ligget i sæbevandet, tager man dem op en efter en, og inspicerer skindene for huller, fejl eller andet.

 4. Når man nu har fundet alle de bedste skind, fjerner man de sidste rester af kød, der kunne være på skindene. Dette gør man i en maskine, hvor lammeskindet sendes rundt om en cylinder, der kører skindet rundt, så kniven forsigtigt kan skrabe skindsiden, så den bliver meget blød og lækker.

 5. Efter lammeskindet er blevet vasket i koldt vand er det tid til endnu en omgang mekanisk fjernelse af kødrester. Dette gøres udelukkende for at være sikker på, at der ikke sidder nogle rester tilbage, så skindsiden er helt ren.

 6. Når skindene skal farves starter man med at lægge dem i det, der hedder formid acid (et konserveringsmiddel) og derefter behandles de i Aluminium. Det vigtigste garvningsmiddel til lammeskind er nemlig aluminium. I forhold til indfarvning bruges aluminiummet til at binde farven til uldfibrene.

  Farverne vi bruger her er helt almindelige uldfarveprodukter, som man også kan købe til hjemmebrug, hvis man fx vil farve en uldsweater. Disse farveprodukter hedder følgende; Sella wool Blue E, Sella wool Black E, Sella wool Red E og Sella wool Yellow E. Efter farvningen er der ingen kemikalier i det færdige produkt.

 7. Når skindet er blevet farvet, kommer det i en tørremaskine, hvor det centrifugeres, så al overskydende vand fjernes. Læs mere om hvordan skindene farves med Eco-Tan

 8. Efter turen i tørremaskinen hænges skindene op til tørring i et rum med let, lun luft.

 9. Skindene bliver også tumblet i en tønde, for at gøre lammeskindet blødt og glansfyldt.

 10. Når skindene er tørre og bløde trækker man i skindet og gør det endnu mere fleksibelt og blødt.

 11. Herefter køres lammeskindet igennem en maskine rundt om en varm metalcylinder, som fremkalder den ultimative blødhed i pelsen.

 12. Det sidste skridt i garvningsprocessen er at skære lammeskindene til, så de passer indenfor nogle specifikke mål, de måske skal have.

Det er en lang proces at garve et lammeskind og det er derfor vigtigt, at det bliver gjort med stor omtanke for miljøet. Derfor har vi sørget for, at de lammeskind du køber hos Nordic Sheep er garvet i Kina. 

lammeskind farver

 

De midler, der bruges i garvningsprocessen, er hovedsageligt salt og sæbe, som ikke er skadelige for hverken miljøet eller os mennesker. Faktisk er disse midler identiske med de midler, du bruger i din dagligdag! 

Men hvordan kan det så være, at jeres lammeskind er så billige?

Vi forstår godt at man kan undre sig, da pris og kvalitet ofte hænger uløseligt sammen. Men selvom vores merino lammeskind er relativt billige, så er de stadig garvet og behandlet i Kina, som beskrevet ovenfor. De er dermed også rester fra kødindustrien, der er nøje udvalgt og derefter garvet uden brug af kemikalier eller andet i Kina. Det bedste sted i verden til at garve lammeskind. 

Den lave pris på lammeskindet skyldes i al sin enkelthed at skindene kan have en syning på skindsiden, fordi at lammeskindene kan være syet sammen efter garvningen. Når man går skindene efter for huller og skader, kan det ske, at man er nødt til at skære en stor del af skindet fra. Vores merino lammeskind er dermed skind, der består af flere skindrester, der er syet sammen, så disse skind heller ikke går til spilde. 

Så selvom prisen er lav, er det altså ikke ensbetydende med, at kvaliteten er ringe eller at gavningen er af ringe kvalitet. Du kan trygt købe et merino lammeskind hos Nordic Sheep og fryde dig over, at du bidrager til at mindske spild i produktionen af lammeskind. 

 lammeskind

Hvordan har fårene levet?

Vi opkøber udelukkende lammeskind fra får, der er opdrættet i New Zealand, Island, Australien, USA, Irland, England og Spanien. Grunden til at vi kun køber lammeskind herfra er, at disse lande har love og regler omkring dyrehold, som fåreavlerne skal leve op til. Hermed er vi sikre på, at der er sørget for, at fårene har haft et godt liv.

Vi køber ikke lammeskind fra fåreavlere i Mellemøsten, Nord Afrika eller andre lande, der ikke har love og regler, der værner om dyrenes rettigheder. 

De fleste af vores lammeskind kommer fra New Zealand, hvor fårene går ude hele året rundt på de bløde, smukke græsbakker. I de koldeste områder i New Zealand får dyrene supplerende foder om vinteren, men ellers lever de af naturen.

Vi har også mange lammeskind fra Island. På Island lever fårene udenfor i den storslåede islandske natur. Standarten for fårenes velfærd er meget streng og de overvåges nøje. Brugen af pesticider og kemikalier er begrænset indenfor fåreavl i Island, hvilket resulterer i særligt rene varer. Desuden er fårene ikke udsat for unødvendig afhorning. 

Har du flere spørgsmål? 

Vi håber at du føler dig velinformeret om dit lammeskinds rejse og måske har du lært noget nyt ved at læse denne artikel?
 
Er dette ikke tilfældet og har du yderligere spørgsmål til processen er du altid velkommen til at skrive en mail til os på hej@nordicsheep.dk og så vil vi gøre hvad vi kan, for at besvare dine spørgsmål.

Login

Glemt password?

Opret bruger
Skriv dine oplysninger